Ο συναισθηματικός αντίκτυπος φροντίδας στους γονείς των παιδιών ΔΕΠ-Υ 

Εισαγωγή

Καθώς οι γονείς παιδιών με ΔΕΠ-Υ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να βιώνουν ψυχολογικό στρες σε σύγκριση με άλλους γονείς. Έχει βρεθεί ότι τα υψηλά επίπεδα δυσκολιών και αδιέξοδων της εσωτερικοποίησης και εξωτερίκευσης των παιδιών με ΔΕΠ-Υ συμβάλλουν στο αυξημένο άγχους των γονέων. Η ΔΕΠ-Υ συχνά επιβάλλει κοινωνική απομάκρυνση και συναισθηματικό βάρος για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η ΔΕΠ-Υ αποτελεί μια νευροβιολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει το άτομο σε αρκετούς τομείς του βίου του και πολλές φορές συνοδεύεται από έντονη κίνηση, έντονη διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα, παραβατικές συμπεριφορές, δυσκολίες στη συγκράτηση πληροφοριών στη μνήμη, δυσκολίες στην παραγωγή του γραπτού λόγου, αλλά και στην ανάγνωση πολλές φορές. Τα παιδιά αυτά συνήθως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες της ομάδας, γίνονται «ενοχλητικά» στην παρέα και βρίσκονται αρκετές φορές παραγκωνισμένα από την παρέα των συνομηλίκων τους. Η Δεπ-Υ αποτελεί μια διαταραχή η οποία καθίσταται ενοχλητική τόσο για τον ίδιο που τη φέρει όσο και για όποιον συναναστρέφεται μαζί του.

                                  Σκοπός

                      Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο τα συνεργαζόμενα κέντρα  
                                  KOXLIAS Ψυχοθεραπεία- Συμβουλευτική.                                                                                                    Κέντρου Ειδικής Διαπαιδαγώγησης-Λογοθεραπείας "Μαθαίνω Εύκολα"  

 Θα περιγράψουμε τις στρατηγικές αντιμετώπισης για τον πολύπλοκο συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει η γονική μέριμνα ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ. Ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μεγαλύτερη κατανόηση για την σημασία της φροντίδας της ψυχικής υγείας ως γονέας ενός παιδιού ΔΕΠ-Υ.


Θα διερευνήσουμε τις ψυχολογικές πτυχές της συναισθηματικής συμπεριφοράς μεταξύ μητέρας και πατέρας και το αντίκτυπο πιθανής σύνδεσης των προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά τους. 
Οι συμμετέχοντες θα μπορούν μέσω πραγματικών παραδειγμάτων να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και ενθαρρύνονται να κάνουν το ίδιο για να υποστηρίξουν καλύτερα τη μάθησή τους και την αλληλεπίδραση τους με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.  

 
Κατά τη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου, δεν μπορούμε να λύσουμε, να θεραπεύσουμε ή να αποκαταστήσουμε έναν κοινωνικό στιγματισμό. ΔΕΠ-Υ.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασχοληθούμε με την έντονη βιωματική μάθηση που μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την κατανόησή μας και να επεκτείνουμε τις επιλογές μας για δράση. 
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα ακόμη βήμα σε ένα δρόμο που οδηγεί στη μεγαλύτερη κοινωνική κατανόηση  και αλληλεγγύη .
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε αυτό το ταξίδι 

Απευθύνεται σε όλους τους Γονείς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας, Οικογενειακοί Θεραπευτές, Εκπαιδευτικούς, και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.



                                            Γονείς


Δεν μπορείτε να σταματήσετε τη ζωή. Αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να αντιδράσετε σε ότι συμβαίνει, αυτή η κατανόηση μπορεί να σας βοηθήσει να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία ως γονέας ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος διαδικτυακού σεμιναρίου, στο οποίο η μάθηση θα γίνεται κυρίως μέσω εμπειρίας, μέσα σε μια βιωματική δομή που παρέχεται οι συμμετέχοντες θα συν-δημιουργήσουν  αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους  το ζωντανό σύστημα μιας υγιούς επικοινωνίας που  θα συνεχίσουν να σκέφτονται τη συλλογική και ατομική εμπειρία που θα βιώσουν. 

Η διερεύνηση μας σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο,  στοχεύει στην ευημερία της οικογένειας μέσα από την παρατήρηση συμπτωμάτων τόσο του Γονέα όσο και του παιδιού όπως:

• Εκνευρισμός

• Απαισιοδοξία

• Υπερευαισθησία

• Ανησυχία                                                                                                                                                    Σημειώνοντας πόσο συχνά αυτά, ή άλλα συμπτώματα, τείνουν να εμφανίζονται σε καθημερινή βάση για εσάς θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της ψυχικής σας υγείας, και την Αυτο-φροντίδα :


ΔΕΠ-Υ και Κοινωνικοί  Λειτουργοί, Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας, Οικογενειακοί Θεραπευτές, Εκπαιδευτικοί, και άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη σωστής υποστήριξης και κατανόησης που αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι φροντιστές σε αυτό το ταξίδι (οικογένεια, εργασιακές σχέσεις και φίλοι), τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν (κοινωνία) και τα συστήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν  ξανά και ξανά σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής μέριμνας, ή σε πολλές περιπτώσεις, και τον κοινωνικό στιγματισμό, μας φέρνουν αντιμέτωπους με πρακτικές που χρειάζονται να εξελιχθούν σε καλύτερες  λειτουργικές συνθήκες της κάθε οικογένειας.  

Η ψυχική φροντίδα σημαίνει ότι η οικογένεια μπορεί να  εξυπηρετηθεί καλύτερα ως ένα κοινωνικό σύστημα.

Στο σεμινάριο αυτό θα διερευνήσουμε ποιες στρατηγικές αντιμετώπισης κατά του γονεϊκού άγχους λειτουργούν θετικά η όχι. 

Και πως μπορούμε να διαχειριστούμε μέσω του επαγγέλματος μας τις αντιστάσεις των  γονέων όταν  δεν αισθάνονται ότι δικαιούνται να λάβουν βοήθεια ή υποστήριξη, ή σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν απομονωθεί τόσο που δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.

Πως λειτουργεί η Αλεξίθυμη κατάσταση , ως  εκδήλωση αμυντικού μηχανισμού ενάντια σε στρεσογόνα γεγονότα,  ως βασική διεργασία συναισθηματικής λειτουργίας  έναντι στον  Φόβο και το έντονο Άγχος.


 Το σεμινάριο είναι μια επιμορφωτική προσπάθεια και δεν παρέχει εκπαίδευση ή συμβουλευτική. Αν και η διαθέσιμη βιωματική μάθηση μπορεί να ενεργοποιεί ένα μοτίβο γνώσεων και πρακτικών όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει, ως εκ τούτου δεν μπορεί να τα λειτουργήσει ως τίτλο εκπαίδευσης.  



Εισηγήτριες 

Κυριακή Μερτζάνη  Σχεσιακή Ψυχοθεραπευτρια MSc 

Ατομική και Ομαδική Ψυχοθεραπεία.

Με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης του Διαπροσωπικού Μοντέλου Διάδρασης του Irvin Yalom και την Σχεσιακή Ψυχανάλυση & Ψυχοθεραπεία στο Institute for Relational & Group Psychotherapy.

Εργάζεται ιδιωτικά ως ατομική και ομαδική Σχεσιακή ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην αναπαραγωγή οικογενειακών μοτίβων και την Αλεξίθυμη κατάσταση. Υπεύθυνη του κέντρου Ψυχοθεραπείας - Συμβουλευτικής KOXLIAS

 

Σεβαστή-Ειρήνη Έλληνα  Πτυχίο Φιλολογίας, Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών-Πανεπιστήμιο Πατρών. Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής (Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης-Ένα σχολείο για όλους)-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης. Υπεύθυνη του κέντρου Ειδικής Διαπαιδαγώγησης - Λογοθεραπείας ¨Μαθαίνω Εύκολα¨ στη Ρόδο. 

Πιστοποίηση στη χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων Λα-τ-ω, Detroitκαι σχεδίαση των κατάλληλων προγραμμάτων παρέμβασης σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή νοητική υστέρηση.


Συμμετοχή στο Σεμινάριο 


Ημερομηνία Διεξαγωγής

Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ώρα 18:00 - 20:00

Κόστος ένα άτομο 20 ευρώ

Δυο άτομα (ζευγάρι) 30 ευρώ

Φοιτητές 15 ευρώ

Διάρκεια 2 ώρες

Απαραίτητη κράτηση θέσης:

Οι θέσεις είναι αυστηρά περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Γι' αυτό παρακαλώ πολύ, μην προχωρήσετε σε κατάθεση αν πρώτα δεν επιβεβαιώσετε την θέση σας στην παρακάτω φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής ή  στο Τηλ. 210 7703823

Τρόποι κατάθεσης!

Τράπεζα Πειραιώς Δικαιούχος: ΚΟΧΛΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

GR18 0172 0570 0050 5710 1647 072

Κατά την κατάθεσή σας παρακαλούμε εισάγετε: όνομα, επίθετο, τίτλο σεμιναρίου και κατόπιν πληρωμής, μας αποστέλλετε με email την απόδειξη για άμεση κατοχύρωση της θέσης σας στο kikimertzani@gmail.com.

Δηλώστε συμμετοχή

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

© 2021 Koxlias Ψυχοθεραπεία-ΣυμβουλευτικήΔιατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε